Persbericht: Shortlists BookSpot Literatuurprijs 2019 zijn bekend

By 25 september 2019Geen categorie, Overal

Shortlists BookSpot Literatuurprijs 2019 zijn bekend

Egmond aan de Hoef, 25 september 2019 – De vakjury van de BookSpot Literatuurprijs heeft zowel de Shortlist van de BookSpot Literatuurprijs Fictie 2019 als de BookSpot Literatuurprijs Non-fictie 2019 vastgesteld. De prijs voor het beste non-fictie boek wordt dit jaar voor de eerste maal uitgereikt. 

De Shortlist Fictie bestaat uit de volgende 5 titels (op alfabetische volgorde van auteur):

 • Peter Buwalda – Otmars zonen (De Bezige Bij)
 • Wessel te Gussinklo – De hoogstapelaar (Koppernik)
 • Nicolien Mizee – Moord op de moestuin (Nijgh en Van Ditmar)
 • Marente de Moor – Foon (Querido)
 • Manon Uphoff – Vallen is als vliegen (Querido)

De Shortlist Non-fictie bestaat uit de volgende 5  titels (op alfabetische volgorde van auteur):

 • Mirjam van Hengel – Een knipperend ogenblik (De Bezige Bij)
 • Lieve Joris – Terug naar Neerpelt (Atlas Contact)
 • Maaike Meijer – Hemelse mevrouw Frederike (De Bezige Bij)
 • Thomas Rueb – Laura H. (Das Mag)
 • Sjeng Scheijen – De avant-gardisten (Prometheus)

Over de BookSpot Literatuurprijs

De BookSpot Literatuurprijs is de bekroning voor het beste Nederlandstalige literaire boek. Dit jaar wordt de prijs voor het eerst in twee categorieën uitgereikt: fictie en non-fictie. Voor de laatste categorie is de jury op zoek gegaan naar boeken die uitblinken in het genre verhalende non-fictie en die op een intelligente en toegankelijke manier de kennis van lezers vergroten en verdiepen. Onder non-fictie valt het hele scala aan boeken over politiek, geschiedenis, wetenschap, sport, reizen, biografie en kunst.

Beide prijzen kennen een prijzengeld van 50.000 euro. De boeken moeten verschenen zijn tussen 1 juli 2018 en 30 juni 2019.

Op donderdag 14 november zullen de winnende boeken bekend gemaakt worden.

De prijs staat onder auspiciën van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie en wordt mogelijk gemaakt door BookSpot. Doel van deze samenwerking is de genomineerde en de winnende boeken bij een zo breed mogelijk publiek onder de aandacht te brengen.

 

De jury

De jury van de BookSpot Literatuurprijs bestaat dit jaar uit:

 • Jan Dertaelen, boekverkoper bij De Groene Waterman in Antwerpen en recensent
 • Maite Karssenberg, auteur en historica
 • Sebastiaan Kort, recensent voor NRC
 • Maartje Kroonen, winkelchef en boekverkoper bij Boekhandel Bijleveld te Utrecht
 • Daan Stoffelsen, boekverkoper, recensent en hoofdredacteur van literair tijdschrift De Revisor
 • Jelle Van Riet, literair journaliste voor De Standaard
 • Jeroen Vullings, literatuurcriticus VN en Nieuwsweekend

 

Over de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-Fictie

De Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-Fictie heeft tot doel het bevorderen van de Nederlandse letterkunde door het toekennen van een prijs; zij benoemt daartoe een onafhankelijke jury. Winnie Sorgdrager, Minister van Staat, is voorzitter van de Stichting.

 

Over BookSpot

BookSpot is dé online boekwinkel van Nederland en België. Zij werkt vanuit de overtuiging dat de wereld er beter, begripvoller en vrolijker van wordt als meer mensen lezen en wil er daarom voor zorgen dat meer mensen plezier beleven aan het lezen van boeken. Op www.bookspot.nl en www.bookspot.be draait alles om boeken: met inspirerende informatie en leestips, een breed assortiment, persoonlijk advies en een optimale beleving per genre. Omdat BookSpot óók een boekenclub is in de zin der wet, mag BookSpot als enige in Nederland aan leden 20% korting op boeken geven.

 

BookSpot is onderdeel van social enterprise Novamedia. Novamedia werkt vanuit haar missie om bij te dragen aan een betere wereld. Het stimuleren van de verbindende en verrijkende kracht van lezen is onderdeel van deze missie. Novamedia is vooral bekend als bedenker en eigenaar van diverse merken en goede doelen-loterijformats, waaronder dat van de Postcode Loterij. Inmiddels is er een Postcode Loterij actief in Nederland, Zweden, Duitsland, Groot-Brittannië en Noorwegen. Over de afgelopen vijf jaar is Novamedia/Postcode Loterijen de 3e grootste private donor ter wereld.

 

————————————–

 

Noot voor de redactie (niet voor publicatie): 

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot: Jeroen Kans, Secretaris Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie Tel: + 31 (0)6 811 53 722, email: secretaris@bookspotliteratuurprijs.nl

 

www.bookspotliteratuurprijs.nl

www.bookspotlezersprijs.nl

www.bookspotlezersprijs.be

www.bookspot.nl