Shortlist BookSpot Literatuurprijs 2018 bekendgemaakt

By 25 september 2018Overal

Egmond aan de Hoef, 24 september 2018 – Zojuist heeft de voorzitter van de jury, Jos Geysels, in RTL Vijf Uur Live de Shortlist bekend gemaakt van de BookSpot Literatuurprijs 2018. Deze Shortlist bestaat uit de volgende 6 boeken (in alfabetische volgorde van auteur):

Suzanna Jansen, Ondanks de zwaartekracht (Balans)
Peter Middendorp, Jij bent van mij (Prometheus)
Arjen van Veelen, Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken (De Bezige Bij)
Peter Verhelst, Voor het vergeten (De Bezige Bij)
Aukelien Weverling, In alle steden (Meulenhoff)
Tommy Wieringa, De heilige Rita (De Bezige Bij)
Op donderdag 8 november wordt ’s avonds in RTL Late Night bekendgemaakt welk boek de BookSpot Literatuurprijs 2018 heeft gewonnen.

Op woensdag 3 oktober zal de BookSpot Lezersprijs Top 3 bekend gemaakt worden, die door lezers vastgesteld wordt uit de Longlist van de BookSpot Literatuurprijs 2018. Nog tot 30 september kan wie wil zijn of haar voorkeur kenbaar maken via www.bookspotlezersprijs.nl of www.bookspotlezersprijs.be.

Uit die Lezersprijs Top 3 maakt op donderdag 8 november een Lezersjury bestaande uit 50 geselecteerde lezers uit Nederland en Vlaanderen hun keuze voor het winnende boek. In RTL 5 Uur Live van die dag zal bekend worden gemaakt welk boek de BookSpot Lezersprijs 2018 heeft gewonnen.

Over de BookSpot Literatuurprijs
De BookSpot Literatuurprijs – voorheen de ECI Literatuurprijs – is de bekroning voor het beste Nederlandstalige literaire boek – in de categorieën fictie en non-fictie. De BookSpot Literatuurprijs, die bestaat uit een bedrag van 50.000 euro, wordt jaarlijks toegekend door een jury van beroepsrecensenten uit Nederland en Vlaanderen. De boeken moeten verschenen zijn tussen 1 juli 2017 en 30 juni 2018. Genomineerde auteurs ontvangen een bedrag van 5.000 euro.

De vakjury in 2018
De jury van de BookSpot Literatuurprijs bestaat dit jaar uit:

Jos Geysels, Minister van Staat in België en oud-voorzitter van de Vlaamse politieke partij Agalev
Sofie Gielis, recensente proza voor De Standaard der Letteren en docente
Sebastiaan Kort, recensent voor NRC
Jelle van Riet, literair journaliste voor De Standaard
Daan Stoffelsen, boekverkoper, recensent en redacteur van literair tijdschrift Revisor
Jeroen Vullings, redacteur en literair criticus van Vrij Nederland

De BookSpot Lezersprijs
Naast de BookSpot Literatuurprijs wordt er ook de BookSpot Lezersprijs uitgereikt. 50 enthousiaste lezers uit Nederland en Vlaanderen bepalen met elkaar welk boek uit de Lezersprijs Top 3 zij het beste vinden. De winnaar van de BookSpot Lezersprijs ontvangt een bedrag van 10.000 euro. Susan Smit, ambassadeur van BookSpot, is voorzitter van de Lezersjury 2018.

Over de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie
De BookSpot Literatuurprijs en de BookSpot Lezersprijs staan onder auspiciën van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie en wordt mogelijk gemaakt door BookSpot. Doel van deze samenwerking is de genomineerde boeken en de winnende boeken bij een zo breed mogelijk publiek onder de aandacht te brengen.

De Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-Fictie heeft tot doel het bevorderen van de Nederlandse letterkunde door het toekennen van een prijs; zij benoemt daartoe een onafhankelijke jury. Winnie Sorgdrager, Minister van Staat, is voorzitter van de Stichting.

Over BookSpot
BookSpot is dé online boekwinkel van Nederland en België. Zij werkt vanuit de overtuiging dat de wereld er beter, begripvoller en vrolijker van wordt als meer mensen lezen en wil er daarom voor zorgen dat meer mensen plezier beleven aan het lezen van boeken. Op www.bookspot.nl en www.bookspot.be draait alles om boeken: met inspirerende informatie en leestips, een breed assortiment, persoonlijk advies en een optimale beleving per genre.

Omdat BookSpot óók een boekenclub is in de zin der wet, mag BookSpot als enige in Nederland aan leden 20% korting op boeken geven.

BookSpot is onderdeel van social enterprise Novamedia. Novamedia werkt vanuit haar missie om bij te dragen aan een betere wereld en is vooral bekend als bedenker en eigenaar van diverse merken en goede doelen-loterijformats, waaronder de Postcode Loterijen, die inmiddels actief zijn in Nederland, Zweden, Duitsland en Groot-Brittannië. Het stimuleren van de verbindende en verrijkende kracht van lezen is onderdeel van haar missie. Novamedia/Postcode Loterijen is de 3e grootste private donor ter wereld, en de grootste private fondsenwerver ter wereld.

————————————–

Noot voor de redactie (niet voor publicatie):
Voor meer informatie kunt u zich wenden tot: Jeroen Kans, Secretaris Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie Tel: + 31 (0)6 811 53 722, email: secretaris@bookspotliteratuurprijs.nl

www.bookspotliteratuurprijs.nl
www.bookspotlezersprijs.nl
www.bookspotlezersprijs.be
www.bookspot.nl