Longlist BookSpot Literatuurprijs 2018 is bekend

By 6 september 2018Geen categorie, Overal

Egmond aan de Hoef, 5 september 2018 – De jury heeft onder leiding van voorzitter Jos Geysels de Longlist van de BookSpot Literatuurprijs 2018 vastgesteld. Deze Longlist werd vandaag bekend gemaakt in RTL Vijf Uur Live en bestaat uit de volgende 25 boeken (in alfabetische volgorde van auteur):

 • Jan van Aken – De ommegang (Querido)
 • Onno Blom – Het litteken van de dood (De Bezige Bij)
 • Oscar van den Boogaard – Kindsoldaat (De Bezige Bij)
 • Owen Donkers – Dryocopus (Thomas Rap)
 • Mirthe van Doornik – Moeders van anderen (Prometheus)
 • Wim Hazeu – Lucebert (De Bezige Bij)
 • Thomas Heerma van Voss – Plaatsvervangers (Thomas Rap)
 • Daan Heerma van Voss – Noem het liefde (De Bezige Bij)
 • Roman Helinski – De wafelfabriek (Hollands Diep)
 • Suzanna Jansen – Ondanks de zwaartekracht (Balans)
 • Marie Kessels – Veldheer Banner (De Bezige Bij)
 • Tom Lanoye – Zuivering (Prometheus)
 • Joke van Leeuwen – Hier (Querido)
 • Peter Middendorp – Jij bent van mij (Prometheus)
 • Charlotte Mutsaers – Harnas van Hansaplast (Das Mag)
 • Frits van Oostrom – Nobel streven (Prometheus)
 • Nina Polak – Gebrek is een groot woord (Prometheus)
 • Jeroen Theunissen – Jouw huid (De Bezige Bij)
 • Jan Vanriet – Radeloos geluk (Hollands Diep)
 • Arjen van Veelen – Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken (De Bezige Bij)
 • Thomas Verbogt – Hoe alles moest beginnen (Nieuw Amsterdam)
 • Peter Verhelst – Voor het vergeten (De Bezige Bij)
 • Pieter Waterdrinker – Tsjaikovskistraat 40 (Nijgh en Van Ditmar)
 • Aukelien Weverling – In alle steden (Meulenhoff)
 • Tommy Wieringa – De heilige Rita (De Bezige Bij)


Start BookSpot Lezersprijs en Lezersjury
Met deze Longlist die door de vakjury is vastgesteld, start ook de BookSpot Lezersprijs. Iedereen die dat wil, kan via www.bookspotlezersprijs.nl of www.bookspotlezersprijs.be zijn of haar voorkeur aangeven voor maximaal drie titels op de Longlist van de BookSpot Literatuurprijs.
Op basis van die stemmen wordt een BookSpot Lezersprijs Top 3 samengesteld die op 3 oktober bekend gemaakt zal worden. Die drie boeken maken kans op de BookSpot Lezersprijs. Een Lezersjury, onder voorzitterschap van BookSpot ambassadeur Susan Smit, en bestaande uit 50 bevlogen lezers uit Nederland en Vlaanderen, zal hieruit haar keuze maken. Op de eerdergenoemde sites kunnen lezers zich ook opgeven voor een plaats in de Lezersjury 2018.

Over de BookSpot Literatuurprijs
De BookSpot Literatuurprijs – voorheen de ECI Literatuurprijs –  is de bekroning voor het beste Nederlandstalige literaire boek – in de categorieën fictie en non-fictie. De BookSpot Literatuurprijs, die bestaat uit een bedrag van 50.000 euro, wordt jaarlijks toegekend door een jury van beroepsrecensenten uit Nederland en Vlaanderen. De boeken moeten verschenen zijn tussen 1 juli 2017 en 30 juni 2018.

Op maandag 24 september wordt de Shortlist van maximaal zes genomineerde boeken bekendgemaakt en op donderdag 8 november het winnende boek.

De prijs staat onder auspiciën van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie en wordt mogelijk gemaakt door BookSpot. Doel van deze samenwerking is de genomineerde boeken en het winnende boek bij een zo breed mogelijk publiek onder de aandacht te brengen.

De BookSpot Lezersprijs
Naast de BookSpot Literatuurprijs wordt er ook de BookSpot Lezersprijs uitgereikt. 50 enthousiaste lezers uit Nederland en Vlaanderen bepalen met elkaar welk boek uit de Lezersprijs Top 3 zij het beste vinden. De winnaar van de BookSpot Lezersprijs ontvangt een bedrag van 10.000 euro.

De jury
De jury van de BookSpot Literatuurprijs bestaat dit jaar uit:

 • Jos Geysels, Minister van Staat in België en oud-voorzitter van de Vlaamse politieke partij Agalev
 • Sofie Gielis, recensente proza voor De Standaard der Letteren en docente
 • Sebastiaan Kort, recensent voor NRC
 • Jelle van Riet, literair journaliste voor De Standaard
 • Daan Stoffelsen, boekverkoper, recensent en redacteur van literair tijdschrift Revisor
 • Jeroen Vullings, redacteur en literair criticus van Vrij Nederland

Over de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-Fictie
De Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-Fictie heeft tot doel het bevorderen van de Nederlandse letterkunde door het toekennen van een prijs; zij benoemt daartoe een onafhankelijke jury. Winnie Sorgdrager, Minister van Staat, is voorzitter van de Stichting.

Over BookSpot
BookSpot is dé online boekwinkel van Nederland en België. Zij werkt vanuit de overtuiging dat de wereld er beter, begripvoller en vrolijker van wordt als meer mensen lezen en wil er daarom voor zorgen dat meer mensen plezier beleven aan het lezen van boeken. Op www.bookspot.nl en www.bookspot.be draait alles om boeken: met inspirerende informatie en leestips, een breed assortiment, persoonlijk advies en een optimale beleving per genre.
Omdat BookSpot óók een boekenclub is in de zin der wet, mag BookSpot als enige in Nederland aan leden 20% korting op boeken geven.
BookSpot is onderdeel van social enterprise Novamedia. Novamedia werkt vanuit haar missie om bij te dragen aan een betere wereld en is vooral bekend als bedenker en eigenaar van diverse merken en goede doelen-loterijformats, waaronder de Postcode Loterijen, die inmiddels actief zijn in Nederland, Zweden, Duitsland en Groot-Brittannië. Het stimuleren van de verbindende en verrijkende kracht van lezen is onderdeel van haar missie. Novamedia/Postcode Loterijen is de 3e grootste private donor ter wereld, en de grootste private fondsenwerver ter wereld.