Jos Geysels voorzitter van de jury ECI Literatuurprijs 2018

By 19 februari 2018Geen categorie, Overal

Egmond aan den Hoef, 13 december 2017Het bestuur van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie heeft vandaag bekend gemaakt dat Jos Geysels de voorzitter wordt van de jury van de ECI Literatuurprijs 2018.

Jos Geysels is Minister van Staat in België en was jarenlang voorzitter van de Vlaamse politieke partij Agalev (nu Groen). Hij is nu voorzitter van het Vlaams Fonds voor de Letteren en een van de panelleden van de literaire programma’s ‘Uitgelezen’ en ‘Overlezen’ die maandelijks in schouwburg de Vooruit in Gent worden georganiseerd. Geysels over lezen: ‘Een boek lezen is een heerlijke gewoonte en een verkwikkende bezigheid. Je komt even tot stilstand, terwijl je hoofd volop fantaseert.’

Jos Geysels neemt het voorzitterschap over van Thom de Graaf. Eerdere voorzitters waren Louise O. Fresco (2016), Andrée van Es (2015), Job Cohen (2014) en Patrick Janssens (2013).

Nieuw in de jury van dit jaar is ook Jeroen Vullings. Vullings is redacteur en literair criticus van Vrij Nederland. Hij is neerlandicus en schrijft de biografie van H.J.A. Hofland. Van 2001 tot 2003 zat hij in de jury van de AKO Literatuurprijs, de voorloper van de ECI Literatuurprijs.

De jury bestaat verder uit de volgende literair recensenten:
Sofie Gielis, recensente proza voor De Standaard en docente
Sebastiaan Kort, recensent voor NRC
Jelle van Riet, literair journaliste voor De Standaard
Daan Stoffelsen, recensent en redacteur van Revisor

ECI Literatuurprijs

De ECI Literatuurprijs is de bekroning voor het beste Nederlandstalige literaire boek in de categorieën fictie en non-fictie. De ECI Literatuurprijs, die bestaat uit een bedrag van 50.000 euro, wordt jaarlijks uitgereikt door een jury van beroepsrecensenten uit Nederland en Vlaanderen. De auteurs van de overige genomineerde boeken ontvangen een bedrag van 5.000 euro. De ECI Literatuurprijs 2018 heeft betrekking op boeken die verschenen zijn tussen 1 juli 2017 en 30 juni 2018. Sinds 2016 wordt ook jaarlijks de ECI Lezersprijs uitgereikt. 50 Lezers uit Nederland en Vlaanderen kiezen hun favoriet uit de Shortlist van dat jaar.

Over de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-Fictie
De ECI Literatuurprijs staat onder auspiciën van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie met als doel het bevorderen van de Nederlandse letterkunde door het toekennen van een prijs; zij benoemt daartoe een onafhankelijke jury. Winnie Sorgdrager, lid van de Raad van State, is voorzitter van de Stichting.

Over eci
eci is in 1967 opgericht om het lezen in Nederland te stimuleren. Eci werkt vanuit de overtuiging dat lezen van boeken verrijkt, verbindt en de wereld helpt mooier te maken. Sinds 2014 is eci omgebouwd tot dé online boekwinkel waar iedereen zonder verplichtingen en op een makkelijke manier boeken kan kopen. Bij eci werken echte boekliefhebbers die samen met specialisten lezers helpen hun volgende boek te vinden. Bovendien worden trouwe klanten beloond met 20% korting.