Thom de Graaf voorzitter van de jury ECI Literatuurprijs 2017

By 7 december 2016Overal

Egmond aan den Hoef, 7 december 2016 – Het bestuur van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie heeft vandaag bekend gemaakt dat Thom de Graaf de voorzitter wordt van de jury van de ECI Literatuurprijs 2017.

Thom de Graaf is voorzitter van de Vereniging Hogescholen en fractievoorzitter van D66 in de Eerste Kamer. Eerder was hij onder meer Tweede Kamerlid, minister en burgemeester van Nijmegen. Hij redigeerde en publiceerde meerdere essaybundels en lezingen. Literatuur vormt voor hem een levensader: “Fictie, non-fictie en poëzie verrijken mijn ziel en scherpen mijn zicht.”
Thom de Graaf neemt het voorzitterschap over van Louise O. Fresco. Eerdere voorzitters waren Andrée van Es (2015), Job Cohen (2014), Patrick Janssens (2013) en Jozias van Aartsen (2012).

Nieuw in de jury zijn verder Sebastiaan Kort en Daan Stoffelsen. Sebastiaan Kort is werkzaam als recensent voor NRC, Daan Stoffelsen is recensent en redacteur van literair tijdschrift Revisor.

De jury bestaat verder uit de volgende literair recensenten:
Sofie Gielis, recensente proza voor De Standaard en docente
Annet de Jong, recensent dagblad De Telegraaf
Jelle van Riet, literair journaliste voor De Standaard

ECI Literatuurprijs
De ECI Literatuurprijs is de bekroning voor het beste Nederlandstalige literaire boek in de categorieën fictie en non-fictie. De ECI Literatuurprijs, die bestaat uit een bedrag van €50.000 en het beeld van de ECI Literatuurprijs, wordt jaarlijks uitgereikt door een jury van beroepsrecensenten uit Nederland en Vlaanderen. De boeken moeten verschenen zijn tussen 1 juli van het jaar waarin de prijs wordt uitgereikt en 1 juli van het voorgaande jaar. De ECI Literatuurprijs is een voortzetting van de AKO Literatuurprijs die sinds 1987 bestaat. De prijs staat onder auspiciën van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie.

Over de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-Fictie
De Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-Fictie heeft tot doel het bevorderen van het plezier in lezen. Winnie Sorgdrager, lid van de Raad van State, is voorzitter van de Stichting.

Over eci
eci is in 1967 opgericht om het lezen in Nederland te stimuleren. In 2014 heeft eci met hulp van Novamedia een doorstart gemaakt. Eci werkt vanuit de overtuiging dat lezen van boeken verrijkt, verbindt en de wereld helpt mooier te maken. Sinds 2014 is eci omgebouwd tot dé online boekwinkel waar iedereen zonder verplichtingen en op een makkelijke manier boeken kan kopen. Bij eci werken echte boekliefhebbers die samen met specialisten lezers helpen hun volgende boek te vinden. Bovendien worden trouwe klanten beloond met 20% korting.

Een rechtenvrije foto van Thom de Graaf is te vinden op onze beeldbank.