Martin Michael Driessen wint met Rivieren eerste Lezersprijs van de ECI Literatuurprijs 2016

By 10 november 2016Overal

Den Haag, 10 november 2016 – De eerste editie van de Lezersprijs van de ECI Literatuurprijs 2016 is gewonnen door Martin Michael Driessen voor Rivieren. Driessen ontving de Lezersprijs uit handen van de voorzitter van de Lezersjury, Peter Vandermeersch (hoofdredacteur NRC) tijdens een speciaal aan de ECI Literatuurprijs gewijde literaire avond in het Theater aan het Spui in Den Haag. Eerder op de avond werd bekend dat eci een bedrag van 10.000 euro beschikbaar stelt.

De Lezersprijs is een samenwerking tussen de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs, NRC, De Standaard en eci, en wordt toegekend door een jury van 50 fervente lezers uit Nederland en Vlaanderen. Zij lazen de door de vakjury geselecteerde titels van de Shortlist van de ECI Literatuurprijs. Voorafgaand aan de uitreikingsavond beraadslaagde de Lezersjury over de zes boeken in de Bibliotheek van Den Haag onder leiding van Peter Vandermeersch en kozen zij gezamenlijk een winnaar.

Rond 22.40 uur vanavond wordt de winnaar van de ECI Literatuurprijs 2016 live bekendgemaakt via actualiteitenprogramma Nieuwsuur op NPO2.

Shortlist 2016
De Shortlist van 2016 bestaat uit de volgende titels:
1. Rivieren, Martin Michael Driessen – Van Oorschot
2. Moedervlekken, Arnon Grunberg – Lebowski
3. Goldberg, Bert Natter – Thomas Rap
4. Op de rok van het universum, Tonnus Oosterhoff – De Bezige Bij
5. Jij zegt het, Connie Palmen – Prometheus
6. Zachte riten, Marja Pruis – Prometheus.

ECI Literatuurprijs 
De ECI Literatuurprijs is de bekroning voor het beste Nederlandstalige literaire boek in de categorieën fictie en non-fictie. De ECI Literatuurprijs, die bestaat uit een bedrag van €50.000 en het beeld van de ECI Literatuurprijs, wordt jaarlijks uitgereikt door een jury van beroepsrecensenten uit Nederland en Vlaanderen. De boeken moeten verschenen zijn tussen 1 juli van het jaar waarin de prijs wordt uitgereikt en 1 juli van het voorgaande jaar. De ECI Literatuurprijs is een voortzetting van de AKO Literatuurprijs die sinds 1987 bestaat. De prijs staat onder auspiciën van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie.

Over de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-Fictie
De Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-Fictie heeft tot doel het bevorderen van het plezier in lezen. Winnie Sorgdrager, lid van de Raad van State, is voorzitter van de Stichting.

Over eci
eci is in 1967 opgericht om het lezen in Nederland te stimuleren. In 2014 heeft eci met hulp van Novamedia een doorstart gemaakt. Eci werkt vanuit de overtuiging dat lezen van boeken verrijkt, verbindt en de wereld helpt mooier te maken. Sinds 2014 is eci omgebouwd tot dé online boekwinkel waar iedereen zonder verplichtingen en op een makkelijke manier boeken kan kopen. Bij eci werken echte boekliefhebbers die samen met specialisten lezers helpen hun volgende favoriete boek te vinden. Bovendien worden trouwe klanten beloond met 20% korting.

Beeldmateriaal is terug te vinden op onze beeldbank.