Moedervlekken

By 19 september 2016Geen categorie
Moedervlekken, Arnon Grunberg

Arnon Grunberg – Moedervlekken

Over het boek

Otto Kadoke werkt als psychiater in een crisiscentrum: zijn specialiteit is suicide-preventie, hij dient mensen met een doodswens voor het leven te behouden. Wanneer hij op een dag bij zijn oude en hulpbehoevende moeder op bezoek gaat, doet een van de Nepalese verzorgsters de deur open, gehuld in slechts een handdoek. De psychiater, die zich altijd aan het protocol houdt, wordt overmand door gevoelens van liefde voor het meisje, met als gevolg dat hij de verzorging voor zijn moeder voortaan alleen dient te organiseren.
Kadoke is kinderloos, van middelbare leeftijd, maar niet onaantrekkelijk voor artsen in opleiding: hij heeft er menig weten te verleiden. Na opnieuw een grensoverschrijdende ontmoeting, ditmaal met een suïcidale jonge vrouw, lopen het professionele en privéleven van Kadoke definitief in het honderd: zijn moeders huis wordt een ambulant crisiscentrum.
Moedervlekken is een genadeloos eerlijke roman over de liefde van een zoon voor zijn moeder en vader, en vice versa. Een boek over twee mensen die niet kunnen leven – en niet dood kunnen gaan – zonder elkaar. Het markeert een nieuwe fase in Arnon Grunberg’s veelomvattende schrijverschap: zorg en liefde sluiten elkaar niet langer uit. Ondanks verlies en pijn blijkt het mogelijk liefde voor het leven te voelen.

Over de auteur

Arnon Yasha Yves Grunberg is geboren in Amsterdam in 1971 en werd op zeventienjarige leeftijd van school gestuurd. Op zijn negentiende begon hij een uitgeverij gespecialiseerd in niet-Arische, Duitse literatuur. Zijn eerste roman, Blauwe maandagen, werd een bestseller in heel Europa, won de Anton Wachterprijs voor het beste debuut en werd vertaald in dertien talen. Hij was toen slechts drieëntwintig jaar oud. Tegenwoordig woont en werkt Arnon Grunberg in New York. Hij schrijft voor onder andere NRC Handelsblad, Vrij Nederland, Humo en de VPRO-Gids en diverse Europese en Amerikaanse kranten en tijdschriften. Hij houdt een weblog bij op www.arnongrunberg.com, schrijft wekelijks als De mensendokter een bijdrage voor Vrij Nederland en heeft een dagelijkse column in de Volkskrant, Voetnoot, die in 2012 in boekvorm werd gebundeld. Zijn werk is vertaald in zesentwintig talen.

Praat mee over dit boek

4 reacties

 • Johanna Ruiter schreef:

  Ongemakkelijk. Goed verwoord. Ook ik voelde me zo. Dat heb ik wel vaker bij Grunberg.

 • Bram Meert schreef:

  Grunberg levert weer een sterk staaltje vakwerk af met zijn Moedervlekken. Ik vind bepaalde andere werken van hem persoonlijk beter, maar is me dunkt een terechte kanshebber.

 • Marlou schreef:

  Oei, hier zijn we het dan minder eens … 😉 Natuurlijk een goed geschreven boek, ik verwacht niet anders van een schrijver als Grunberg. Maar ik vond het een ongemakkelijk boek om te lezen. Misschien is dat zijn bedoeling – de relatie met zijn moeder leek me al ingewikkeld en ongemakkelijk. Maar ik zit daar als lezer niet echt op te wachten. Nee, ik heb geen plezier beleefd aan dit boek.

 • Elisabeth Coppens schreef:

  Prachtig! Zoals steeds weet Arnon Grunberg te boeien van de eerste tot de laatse letter.

Geef een reactie

*