Zes nominaties voor Shortlist ECI Literatuurprijs 2016

By 16 september 2016Overal

Den Haag, 16 september 2016 De zes genomineerden voor de Shortlist van de ECI Literatuurprijs 2016 zijn (in alfabetische volgorde): ‘Rivieren’ van Martin Michael Driessen, ‘Moedervlekken’ van Arnon Grunberg, ‘Goldberg’ van Bert Natter, ‘Op de rok van het universum’ van Tonnus Oosterhoff, ‘Jij zegt het’ van Connie Palmen en ‘Zachte riten’ van Marja Pruis. Dit heeft juryvoorzitter Louise O. Fresco vanavond bekend gemaakt in het actualiteitenprogramma Nieuwsuur.

“De jury heeft na intensief en zorgvuldig overleg een Shortlist vastgesteld met titels die ambitieus, gevarieerd en verrassend zijn. Het zijn allemaal boeken die de lezer uitnodigen om genuanceerd naar de wereld te kijken”, aldus Louise O. Fresco na het juryberaad. De jury kwam ditmaal bijeen in de rectorskamer van het Gymnasium Haganum in Den Haag. Voorafgaand gaf jurylid Danielle Serdijn een gastcollege jureren aan een groep vierdeklassers die vervolgens het beraad met elkaar naspeelden.
Shortlist 2016
1. Rivieren, Martin Michael Driessen – Van Oorschot
2. Moedervlekken, Arnon Grunberg – Lebowski
3. Goldberg, Bert Natter – Thomas Rap
4. Op de rok van het universum, Tonnus Oosterhoff – De Bezige Bij
5. Jij zegt het, Connie Palmen – Prometheus
6. Zachte riten, Marja Pruis – Prometheus.

Prijsuitreiking live bij Nieuwsuur
De winnaar wordt op donderdag 10 november bekend gemaakt tijdens een speciale avond in het Theater aan het Spui in Den Haag. Nieuwsuur zendt die avond een live reportage uit van de prijsuitreiking. Vorig jaar won Jeroen Brouwers de prijs met zijn boek ‘Het hout’.

ECI Literatuurprijs
De ECI Literatuurprijs is de bekroning voor het beste Nederlandstalige literaire boek in de categorieën fictie en non-fictie. De ECI Literatuurprijs, die bestaat uit een bedrag van €50.000 en het beeld van de ECI Literatuurprijs, wordt jaarlijks uitgereikt door een jury van beroepsrecensenten uit Nederland en Vlaanderen. De boeken moeten verschenen zijn tussen 1 juli van het jaar waarin de prijs wordt uitgereikt en 1 juli van het voorgaande jaar. De ECI Literatuurprijs is een voortzetting van de AKO Literatuurprijs die sinds 1987 bestaat. De prijs staat onder auspiciën van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie.

De jury
De jury van de ECI Literatuurprijs bestaat uit:
• Louise O. Fresco, o.a. voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen UR
• Joost de Vries, redacteur bij De Groene Amsterdammer
• Jelle van Riet, literair journaliste voor De Standaard
• Annet de Jong, recensent voor De Telegraaf
• Danielle Serdijn, recensent voor de Volkskrant
• Sofie Gielis, recensente proza voor De Standaard der Letteren en docente

De Lezersprijs
Vanaf dit jaar kent de ECI Literatuurprijs ook een Lezersprijs: 50 enthousiaste lezers uit Nederland en Vlaanderen bepalen met elkaar welk boek op de Shortlist zij het beste vinden. Op donderdag 10 november komen op de middag voorafgaand aan de uitreiking van de ECI Literatuurprijs 2016 de 50 leden van de Lezersjury bijeen. Onder voorzitterschap van Peter Vandermeersch, hoofdredacteur NRC Handelsblad, bepalen zij hun winnaar. Deze lezersprijs wordt ondersteund door NRC Handelsblad en De Standaard.

Over de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-Fictie
De Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-Fictie heeft tot doel het bevorderen van het plezier in lezen. Winnie Sorgdrager, lid van de Raad van State, is voorzitter van de Stichting.

Over eci
Eci is in 1967 opgericht om het lezen in Nederland te stimuleren. In 2014 heeft eci met hulp van Novamedia een doorstart gemaakt. Eci werkt vanuit de overtuiging dat lezen van boeken verrijkt, verbindt en de wereld helpt mooier te maken. Sinds 2014 is eci omgebouwd tot dé online boekwinkel waar iedereen zonder verplichtingen en op een makkelijke manier boeken kan kopen. Bij eci werken echte boekliefhebbers die samen met specialisten lezers helpen hun volgende favoriete boek te vinden. Bovendien worden trouwe klanten beloond met 20% korting.

Beeldmateriaal is terug te vinden op deze pagina.