Het Hout, Jeroen Brouwers

Jeroen Brouwers – Het Hout

De ECI Literatuurprijs voor het beste Nederlandstalige literaire boek van het afgelopen jaar gaat naar Het hout van Jeroen Brouwers. Naast een geldbedrag van 50.000 euro ontvangt Brouwers de sculptuur die deze prijs vertegenwoordigt.


“De ECI Literatuurprijs 2015 gaat naar een uitzonderlijk boek. Met Het hout van Jeroen Brouwers dat gaat over onderdrukking en seksueel misbruik op een katholiek jongensinternaat, kiezen we voor meesterschap, stilistische brille, voor beklemming en verlossing”, aldus de juryvoorzitter Andrée van Es.

Over het boek

In een door kloosterlingen geleid jongenspensionaat vindt in de jaren vijftig van de vorige eeuw seksueel misbruik, sadisme en vernedering plaats. Broeder Bonaventura is er getuige van en zwijgt zoals iedereen. Maakt dit hem medeplichtig? ‘Het hout’ geeft een indringend beeld van de misdaden en de hypocrisie in de roomse kerk, die heden nog de verontwaardiging en frustratie oproepen van wie er het slachtoffer van zijn geweest.

Geef een reactie

*