Louise O. Fresco voorzitter van de jury ECI Literatuurprijs 2016

By 18 januari 2016Overal

Egmond aan den Hoef, 18 januari 2016 – Het bestuur van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor fictie en non-fictie heeft het genoegen bekend te maken dat Louise O. Fresco de voorzitter wordt van de jury van de ECI Literatuurprijs 2016.

Louise O. Fresco is sinds juli 2015 voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen UR. Zij schreef verschillende boeken, fictie en non-fictie, waaronder Hamburgers in paradijs en Kruisbestuiving. Verder schreef zij jarenlang recensies voor Vrij Nederland. Fresco is, mede dankzij haar vele reizen, een fervent lezer: “Literatuur biedt een venster naar de wereld en is voor mij altijd even fascinerend als wetenschap.”

Louise O. Fresco neemt het voorzitterschap over van Andrée van Es. Eerdere voorzitters waren Job Cohen (2014), Patrick Janssens (2013), Jozias van Aartsen (2012) en Ernst Hirsch Ballin (2011).

Nieuw in de jury van de ECI Literatuurprijs 2016 zijn verder Annet de Jong en Jelle van Riet. Annet de Jong is als recensent verbonden aan het dagblad De Telegraaf. Samen met haar partner Dominique van der Heyde publiceerde ze onder het pseudoniem Anna Levander de politieke Morten-trilogie. Jelle van Riet is literair journaliste voor De Standaard en treedt vaak op als interviewster en presentatrice van literaire voorstellingen. In 2014 publiceerde zij het non-fictieboek En God schiep de man.

De jury bestaat verder uit de volgende literair recensenten:
Wim Brands, verslaggeveren maker van het VPRO-programma Boeken
Sofie Gielis, recensent proza voor De Standaard
Daniëlle Serdijn, recensent voor De Volkskrant
Zij hadden ook al zitting in de jury van 2015.

De jury kiest het beste boek uit de Nederlandstalige literaire boeken (fictie- en non-fictie) die verschenen zijn in de periode juli 2015 t/m juni 2016. De winnaar van de ECI Literatuurprijs ontvangt een bedrag van € 50.000.

De ECI Literatuurprijs 2015 werd op 12 november 2015 tijdens het festival Crossing Border in Den Haag toegekend aan Jeroen Brouwers voor zijn boek Het hout.