Jeroen Brouwers wint ECI Literatuurprijs 2015 met Het hout

By 15 november 2015Overal

Den Haag, 12 november 2015 – De ECI Literatuurprijs voor het beste Nederlandstalige literaire boek van het afgelopen jaar gaat naar Het hout van Jeroen Brouwers. Naast een geldbedrag van 50.000 euro ontvangt Brouwers de sculptuur die deze prijs vertegenwoordigt.


“De ECI Literatuurprijs 2015 gaat naar een uitzonderlijk boek. Met Het hout van Jeroen Brouwers dat gaat over onderdrukking en seksueel misbruik op een katholiek jongensinternaat, kiezen we voor meesterschap, stilistische brille, voor beklemming en verlossing”, aldus de juryvoorzitter Andrée van Es.

Vanwege de afwezigheid van Jeroen Brouwers ontving zijn redacteur Anita Roeland de ECI Literatuurprijs uit handen van de juryvoorzitter tijdens een speciaal hieraan gewijde openingsavond van het festival Crossing Border in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. De bekendmaking van de winnaar is live uitgezonden in de uitzending van het actualiteitenprogramma Nieuwsuur.

Met het stipendium van 50.000 euro, ter beschikking gesteld door online boekwinkel ECI, wil de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie de winnaar in staat stellen zich een jaar lang volledig te wijden aan het schrijven van een volgend boek.

Vorig jaar won Stefan Hertmans de prijs met zijn boek Oorlog en terpentijn.