Longlist ECI Literatuurprijs 2015 bekendgemaakt

By 9 juli 2015Overal

De voormalige AKO Literatuurprijs draait om verhalen, boeken en schrijvers.

Den Haag, 9 juli 2015 – Juryvoorzitter Andrée van Es heeft vanmiddag de Longlist van de ECI Literatuurprijs 2015 bekendgemaakt. “Dit is altijd een spannend moment. Het is niet niks om uit 417 ingezonden titels een Longlist samen te stellen, maar het is weer een prachtige lijst”, aldus Andrée van Es.

Kandidaten ECI Literatuurprijs 2015
 • Frank Albers, Caravantis, de Bezige Bij
 • Naomi Rebekka Boekwijt, Hoogvlakte, Arbeiderspers
 • René ten Bos, Water, Boom
 • Jeroen Brouwers, Het hout, Atlas|Contact
 • Adriaan van Dis, Ik kom terug, Atlas|Contact
 • Stephan Enter, Compassie, Van Oorschot
 • Rob van Essen, Hier wonen ook mensen, Atlas|Contact
 • Ronald Giphart, Harem, Podium
 • Kees ’t Hart, Teatro Olimpico, Querido
 • Guido van Heulendonk, En dan, als ik weg ben, Arbeiderspers
 • Wim Huijser, Dichter bij Dordt, Nijgh & Van Ditmar
 • Marie Kessels, Brullen, De Bezige Bij
 • Bart Koubaa, De vogels van Europa, Querido
 • Alexander Münninghoff, De Stamhouder, Prometheus
 • Bert Natter, Remington, Thomas Rap
 • Willem Jan Otten, Droomportaal, Van Oorschot
 • Gustaaf Peek, Godin, held, Querido
 • Mark Schaevers, De Orgelman, De Bezige Bij
 • Inge Schilperoord, Muidhond, Podium
 • Arie Storm, Maans stilte, Prometheus
 • Toon Tellegen, Het verlangen van de egel, Querido
 • P.F. Thomése, De onderwaterzwemmer, Atlas|Contact
 • Annelies Verbeke, 30 dagen, De Geus
 • L.H. Wiener, In zee gaat niets verloren, Atlas|Contact
 • Willem van Zadelhoff, De nachten van Hofman, Atlas|Contact

ECI Literatuurprijs

De ECI Literatuurprijs is de bekroning voor het beste Nederlandstalige literaire boek – in de categorieën fictie en non-fictie. De ECI Literatuurprijs, die bestaat uit een bedrag van €50.000,- wordt jaarlijks uitgereikt door een jury van beroepsrecensenten uit Nederland en Vlaanderen. De boeken moeten verschenen zijn tussen 1 juli van het jaar waarin de prijs wordt uitgereikt en 1 juli van het voorgaande jaar. De ECI Literatuurprijs is een voortzetting van de AKO Literatuurprijs die in 1987 voor het eerst werd uitgereikt. Op 25 september wordt de shortlist van zes genomineerden bekendgemaakt en op 12 november de winnaar. De prijs staat onder auspiciën van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie.

De jury

De jury van de ECILiteratuurprijs bestaat uit:

 • Andrée van Es, o.a. voormalig wethouder in Amsterdam en nu voorzitter van de nationale UNESCO commissie
 • Wim Brands, verslaggever en programmamaker van het programma Boeken
 • Karl van den Broeck, journalist en hoofdredacteur van Apache.be
 • Sofie Gielis, proza recensente voor de Standaard der Letteren en docente
 • Danielle Serdijn, recensente bij de Volkskrant en docente
 • Joost de Vries, redacteur bij de Groene Amsterdammer en auteur van De Republiek, winnaar Gouden Boekenuil 2014

Samenwerking

ECI en de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie delen dezelfde overtuiging: literatuur staat voor goed vertelde verhalen, brengt plezier en helpt meer inzicht in onszelf en in de mensen om ons heen te krijgen.

Met de samenwerking beogen zij de genomineerde boeken en het winnende boek bij een zo breed mogelijk publiek onder de aandacht te brengen.

Over de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie

De Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie heeft tot doel het bevorderen van de Nederlandstalige letterkunde door het benoemen van een onafhankelijke jury en het toekennen van een prijs. Winnie Sorgdrager, lid van de Raad van State, is voorzitter van de Stichting.

Over ECI

ECI is in 1967 opgericht om het lezen in Nederland te stimuleren. In 2014 heeft ECI met hulp van Novamedia een doorstart gemaakt vanuit de overtuiging dat lezen verrijkt en boeken helpen de wereld mooier te maken. Sindsdien is het ECI’s ambitie om dé online boekwinkel te zijn die haar lezers advies op maat en een hoogwaardige service biedt. Bovendien worden trouwe lezers beloond met 20% korting op meer dan 25.000 titels. ECI wil zoveel mogelijke mensen inspireren tot het lezen van boeken.

Over Novamedia

Novamedia is een media- en marketingbedrijf met een maatschappelijke missie. Novamedia gelooft dat de wereld gebaat is bij sterke maatschappelijke organisaties en goed geïnformeerde burgers. Zij is bedenker en eigenaar van diverse merken en loterijformats, waaronder de Postcode Loterij enheeft inmiddels ook in Zweden en Groot-Brittannië een Postcode Loterij opgezet.De loterij-formats van Novamedia hebben tot en met 2014 geleid tot een totaal bedrag van 6,6 miljard euro dat geschonken is aan duizenden goede doelen en maatschappelijke initiatieven wereldwijd.

Daarnaast onderneemt Novamedia activiteiten op het media &uitgeefvlak om ook direct bij te dragen aan goed geïnformeerde burgers. Vanoudsher is Novamedia al actief via nieuwe en traditionele media. Zij is eigenaarvan ECI en Uitgeverij Nieuw Amsterdam (met Wereldbibliotheek en BasLubberhuizen) en van boekhandel Scheltema te Amsterdam. “Dit is altijd een spannend moment. Het is niet niks om uit 417 ingezonden titels een Longlist samen te stellen, maar het is weer een prachtige lijst”.

— Juryvoorzitter Andrée van Es Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-Fictie

Fotocaption: V.l.n.r.: Winnie Sorgdrager, Danielle Serdijn, Andrée van Es