AKO Literatuurprijs wordt ECI Literatuurprijs

By 3 december 2014Overal

Amsterdam, 3 december 2014 – vanaf 1 januari 2015 wordt ECI de nieuwe partner van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie. Hierdoor zal de AKO Literatuurprijs ECI Literatuurprijs gaan heten. Aan deze juryprijs blijft een bedrag van € 50.000 verbonden.

ECI, de online boekwinkel voor liefhebbers, is verheugd haar naam te mogen geven aan de meest prestigieuze literatuurprijs van Nederland. Aan de werkwijze van deze juryprijs zal daarom niets veranderen. Het is ECI’s ambitie om de genomineerde boeken bij een breder publiek onder de aandacht te brengen. “De Stichting heeft meer dan 28 jaar ervaring in het selecteren van mooie, literaire verhalen en ECI kan deze boeken vervolgens onder de aandacht brengen van boekliefhebbers”, aldus Josja Zijlstra, Managing Director van ECI.

Ook de Stichting ziet in de nieuwe samenwerking veel kansen bij het realiseren van haar missie. “Na een jarenlange vruchtbare samenwerking met AKO ziet de Stichting uit naar een nieuwe periode met ECI. De Stichting kijkt uit naar de samenwerking en ziet in ECI de ideale partner om haar missie te realiseren: het stimuleren van de belangstelling en liefde voor Nederlandse boeken”, aldus Winnie Sorgdrager, voorzitter van de Stichting.

Actieve betrokkenheid van ECI leden

ECI zal zich de komende jaren samen met de Stichting inzetten om de genomineerde boeken en het winnende boek in het bijzonder bij een breed publiek onder de aandacht te brengen. In de toekomst komt er waarschijnlijk ook een publieksprijs. De samenwerking met de Stichting past in ECI’s ambitie om dé online boekwinkel van Nederland te worden waarbij de liefde voor het boek centraal staat. ECI leden zullen naast de clubkorting van 20% ook allerlei voorrechten krijgen zoals ontmoetingen met auteurs, aanwezigheid bij de ECI literatuurprijs en betrokkenheid bij de totstandkoming van de publieksprijs.

Over de AKO Literatuurprijs

De AKO Literatuurprijs is de bekroning voor het beste Nederlandstalige literaire boek – in de categorieën fictie en non-fictie. De AKO Literatuurprijs, die bestaat uit een bedrag van €50.000,- wordt jaarlijks uitgereikt door een jury van beroepsrecensenten uit Nederland en Vlaanderen. De boeken moeten verschenen zijn tussen 1 juli van het jaar waarin de prijs wordt uitgereikt en 1 juli van het voorgaande jaar.

Over de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie

De Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie heeft tot doel het bevorderen van de Nederlandstalige letterkunde door het benoemen van een onafhankelijke jury en het toekennen van een prijs. Winnie Sorgdrager, lid van de Raad van State, is voorzitter van de Stichting.

Over ECI

ECI is in 1967 opgericht om het lezen in Nederland te stimuleren. In 2014 heeft ECI met hulp van Novamedia een doorstart gemaakt na faillissement. Sindsdien is het ECI’s ambitie om dé online boekwinkel voor liefhebbers te zijn waarbij leden naast andere voorrechten 20% clubkorting krijgen op meer de 30.000 titels. ECI is een boekenclub en mag – als enige in Nederland – korting geven op boeken.

Over Novamedia

Novamedia is een media- en marketingbedrijf met een maatschappelijke missie. Novamedia gelooft dat de wereld gebaat is bij sterke maatschappelijke organisaties en goed geïnformeerde burgers. Zij is bedenker en eigenaar van diverse merken en loterij formats, waaronder de Postcode Loterij en heeft inmiddels ook in Zweden en Groot-Brittannië een Postcode Loterij opgezet. De loterij formats van Novamedia hebben tot en met 2013 geleid tot een totaalbedrag van 6,1 miljard euro dat geschonken is aan duizenden goede doelen en maatschappelijke initiatieven wereldwijd. Sinds december 2013 is Novamedia/Postcode Loterijen op jaarbasis de tweede grootste private donor ter wereld, na de Bill and Melinda Gates Foundation.

Daarnaast onderneemt Novamedia activiteiten op het media- & uitgeefvlak om ook direct bij te dragen aan goed geïnformeerde burgers. Van oudsher is Novamedia al actief via nieuwe en traditionele media. Zij is eigenaar van ECI en Uitgeverij Nieuw Amsterdam/Wereldbibliotheek en van boekhandel Scheltema te Amsterdam.